Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Vinhan Brynmon VH16-024-0073 (kuollut 10.02.2018)

Lempinimi Morris

Rotu, sukupuoli welsh mountain, ori

Väri, säkäkorkeus kimo, 115 cm

 

Syntynyt 10.07.2016 Suomi, FIN

Täyttänyt 3v 08.10.2016, ikä

Kasvattaja Vinhakulma

Omistaja Omppu VRL-12675

 

Painotus yleispainotus

Taso Helppo B

KTK-II 28.02.2017 | 19 + 17 + 18 + 17 = 71p.

KRJ-II 15.11.2017 | 8 + 40 + 20 + 10 + 15 = 93 p


Luonne

Morris on lempeä mutta voimakas ori, joka on välillä kuin norsu posliinikaupassa, jos niin voi tällaisesta 115-senttisestä pikkuponista sanoa. Luonteeltaan se ei ole mikään täystuho, mutta pyyhkäisee mennessään niin ovet kuin kengityspakitkin uusille paikoille. Morris omaa rauhallisen mielen, mutta on silti sitä mieltä, että mitä turhia pysähtelemään jos tie on edessä auki, ja rohkeasti se yrittää kaikista väleistä joista pää vain mahtuu läpi, tai vaihtoehtoisesti lähtee mukaan maastolenkille, oli se haettu laitumelta tai ei. Noin muuten Morris on erittäin kiltti, ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, kunhan muistaa pari asiaa. Ensinnäkään satulaa ei saa jättää hetkeksikään selkään jollei vyö ole kiinni, ja kaikki irtaimisto on säilytettävä Morriksen turvan ulottumattomissa.

Ratsastaessa Morrista kuvaa paremmin määritelmä "nopeasti reagoiva" kuin "herkkä". Sanoiksi puettuna tuo tarkoittaa sitä, että Morris ei reagoi jokaiseen pieneen apuun, mutta reagoi silmänräpäyksessä yksittäisiin, selkeisiin apuihin. Esimerkiksi kouluradalla tehtävät tulevat varmasti juuri siinä kohtaa kuin haluaa, mutta kummoista hienosäätöä muotoon tai askellajeihin ei oikein saa. Lisäykset totta kai onnistuu, ja hienosti onnistuvatkin. Helpoissa luokissa Morris on ruusukekone etenkin, kun perusaskellajit ovat komeat ja ori liikkuu mielellään oikein päin, mutta vaativampiin luokkiin se olisi varmaan liian jyrä. Kisapaikalla ei ole ongelmaa, kunhan ei päästä oria omille teilleen, joille se rohkeana ponina mielellään menisi.

Maastoilun voi vain kuvitella. Siellä Morriksen käytöstä voisi verrata vaikka juniin. Meno on varmaa ja tasaista, mutta pysähdys tapahtuu todennäköisesti vasta määränpäässä. Morris ei juuri koskaan säiky tai reippaudestaan huolimatta lähde käsistä, jonkin isomman eläimen haistaessaan se saattaa toki tuhista jonkin matkaa, mutta ei koskaan kieltäydy etenemästä. Sama meno on esteillä, joita Morris kyllä hyppää mielellään eikä kyttää erikois- tai maastoesteitä. Veteenkin ori menee rohkeasti, joskin välillä vallan hypäten jolloin yhtään syvempi lammikko takaa lähistöllä olevien täydellisen kastumisen.


Sukutaulu

 i. Corwen Maximus KTK-III
 e. Bertha af Rosengard KTK-II
 ii. Tuntematon
 ie. Tuntematon
 ei. Tuntematon
 ee. Tuntematon
 iii. Tuntematon
 iie. Tuntematon
 iei. Tuntematon
 iee. Tuntematon
 eii. Tuntematon
 eie. Tuntematon
 eei. Tuntematon
 eee. Tuntematon

 

Jälkeläiset

01.10.2016 | ori | KW Bleddyn | e. Mewian Linsey

01.06.2017 | tamma | KW Jaymee | e. KW Jestina II


Kilpailut

Brynmon kilpailee porrastetuissa kilpailuissa. Katso ominaisuuspisteet ja vaikeustasot täältä.

Näyttelytulokset

28.02.2017 | Coedwig Welsh | wA-orit | 4/10, irtoSERT

06.04.2017 | Loitsulähde | wA | 5/10, irtoSERT

02.04.2017 | Coedwig Welsh | wA-orit | 4/7, irtoSERT

Muut

-

 

 


Valmennus- ja hoitopäiväkirja

30.07.2016 Vinhan Brynmon

Meiltä uupui vielä se komea, muhkea ja valkea kouluponiori, jolla olisi tarmokkaat liikkeet ja tasainen luonne. Nähtyäni kuvia Vinhakulman uusista varsoista iskin silmäni voikkoon otukseen, joka ei ollut tavanomainen, pelkkää jalkaa omaava lukki. Tämä oli hyvärakenteinen ja vahva, itsevarmuutta huokuva nuori poni. Ja se ravasi voimakkain askelin muun lauman lieppeillä, ei leikkiäkseen, vaan puhtaasti siksi että se pystyi siihen. Eikä kauaa mennytkään kun olin syynännyt läpi suvun ja kaiken mahdollisen materiaalin varsasta, kun jo laitoin kasvattajalle ostotarjouksen.

Noutaessani Brynmonia sen viimeiselle etapille matkallaan, tuli ponin itsevarmuus selkeästi esille. Ori ei ollut vielä vuottakaan, mutta se peruutti edellisestä kopista kuin vanha tekijä, tuumi hetken maisemia katsellen ja otti heti suunnan seuraavaan koppiin, jossa heinäpussi jo roikkui houkuttelevasti. Äherrettyäni vahvasti sekavärisen ostokseni takaisin maalle, juotettuani ja taluteltuani sitä hetken, sallin sen palata jo tutuksi tekemäänsä hevoskoppiin. Sitten vain luukut kiinni, ratin taakse ja matkalle kohti Coedwig Welshiä.

Puolimatkassa pysähdyin katsomaan Brynmonia, jolla ei luonnollisestikaan ollut mitään hätää, vaikka enää muutamia hassuja heinänkorsia sisältävä heinäkassi saikin melkoista retuutusta orin hampaissa. Tarjosin ponille jälleen juotavaa, laitoin lisää heinää tarjolle ja sitten jatkoime jo matkaa. Perille päästyämme talutin Brynmonin riimunnaru tiukasti otteessani muiden nuorten seuraan. Ne ottivat tulokkaan ystävällisin mielin vastaan, porukan pomo joutui kerran ärähtämään Brynmonille mutta muuten tämä tuleva kouluponi näytti sopeutuvan nopeasti uuteen kotiinsa.

- Omppu

 

12.02.2017 Kouluvalmennus

Morris pääsi tänään elämänsä ensimmäiseen kouluvalmennukseen. Aloitimme koko koulukenttää käyttäen tehden pitkille sivuille loivat kiemuraurat ja päätyihin pysähdykset. Ratsuni tuntui ihan hyvältä, käynti oli tarmokasta mutta taipuminen jäi vähäiseksi. Siitä siirryimme pääty-ympyrälle, jossa teimme edelleen pari pysähdystä kierroksen aikana ennen siirtymistä raviin. Molemmille ympyrän kaarille tehtiin käyntisiirtymät, jotka pyrittiin hakemaan pelkällä istunnalla, jotta muoto säilyisi. Pari kertaa opin itse omista virheistäni, mutta sen jälkeen siirtymät sujuivat todella pehmeästi eikä pää noussut siirtymissä.

Lyhyen kävelypaussin jälkeen jatkoimme valmennusta. Tulimme pituushalkaisijalle, jolta käännettiin lävistäjämäisesti uralle, ja päädystä nostettiin laukka. Teimme päätyyn ympyrän laukassa, ja jatkoimme uraa pitkin pitkän sivun keskelle jossa siirryimme raviin. Nostot ovat oma ongelmakohtani, pari kertaa nousi väärä, ja uralle siirryttäessä pakka hajosi eikä ravisiirtymään tultu alun perinkään missään peräänantoa muistuttavassa tilassa. Kyllähän Morris palasi heti raviin siirryttyään muotoon, mutta tätä harjoitusta tulemme varmasti tekemään myös itsenäisesti.

Kun olimme jälleen kävelleet hetken, palasimme pääty-ympyrälle ravissa. Nostimme aina ympyrän toiselta kaarelta laukan, laukkasimme puolikkaan ympyrän ja siirryimme raviin. Heti siirtymän jälkeen tehtiin voltti ympyrään nähden ulospäin. Tässä laukka-ravi-siirtymät sujuivat jo paremmin, toki muotoa laukassa pitää vielä työstää mutta jo muutamaan hyvään siirtymään, jonka molemmin puolin poni oli jonkinlaisessa peräänannossa, olin jo erittäin tyytyväinen. Laukkasimme vielä hetken yhtäjaksoisesti ympyrällä, ja ravasimme sitten loppuravit koko kenttää käyttäen.

- Omppu

 

19.09.2017 Maastossa

Tänään kävimme syksyisessä maastossa Morriksen kanssa, mukana oli myös toinen kimo kouluponiorimme, hieman hoikempaa mallia edustava KW Warrior eli Warre ratsastajineen. Kävelimme ensin pellonviertä metsään, jossa pääsimme ravailemaan traktoritielle. Molemmat ponit tuntuivat vireiltä, ja jopa yleensä pelkät tavalliset askellajit tunteva Morris teki muutaman pukin, johtuneeko tuo sitten siitä että Warre meni jonossa ensimmäisenä eikä edennyt oman ratsuni mielestä tarpeeksi reippaasti. Tieltä erkanimme sankempaan metsään, jonka heikosti erottuvia polkuja pitkin kiipeilimme isohkon mäen rinnettä ylös. Jatkaessamme matkaa ja laskeutuessamme mäeltä päädyimme takaisin pellolle, jolle jäimme ratsastelemaan. Itse siirryin hetken ravailun jälkeen laukkaan, jonka pyrin saamaan matkaavoittavaksi mutta yritin silti säilyttää muodon ja tahdin. Eteneminenhän ei Morriksella ole ongelma, mutta pieni kokoaminen ja liikkeen suuntaaminen myös ylös vaatii työskentelyä. Pikku hiljaa laukka alkoi parantua, ja hyviä askelia molempiin suuntiin saatuani kiitin ratsuani ja annoin sen kävellä sillä aikaa, kun Warren ratsastaja vielä ravaili.

Poniemme huilittua päätimme myös revitellä pellolla. Valitsimme hyvän, pois kotoa suuntaavan suoran, ja lähdime rinnakkain laukkaamaan. Ponit juoksivat tosissaan minkä jaloistaan pääsivät, ja molempien olemuksista huokui intoa. Warre ja Morris olivat nopeudeltaan melko tasaväkisiä, mutta joka kerta Warre sai juostua hitusen edelle. Kiidimme pellon poikki kolme kertaa, ja sitten ravailimme pitkin ohjin joka puolella peltoa. Hyvä mieli jäi sekä poneille että ratsastajille!

- Omppu


Tämä on virtuaalihevonen. Kaikki sivujen materiaali on mielikuvituksen tuotetta, eikä kuvien poni liity sivulla oleviin tietoihin.

Tämä on virtuaalitalli. This is a SIM-game stable. Kaikki toiminta on mielikuvituksen tuotetta eivätkä kuvien ponit liity sivuilla esitettyihin tietoihin.

©2019 Coedwig Welsh - suntuubi.com