Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Llawr Lynnette VH17-024-0010 (kuollut 08/2018)

Lempinimi Lyyli

Rotu, sukupuoli welsh mountain, tamma

Väri, säkäkorkeus rautiaanpäistärikönkimo, 112 cm

 

Syntynyt 24.04.2016 Wales, UK

Täyttänyt 8v 21.12.2016

Kasvattaja Llwar Studevm

Omistaja Omppu VRL-12675

 

Painotus valjakkoajo

Taso noviisi, He B

VWY-III 30.03.2018 | 6,5 + 4 + 5 + 20 + 1 = 36,5p.

VVJ-III 30.04.2018 | 5,5 + 34 + 14 + 14 + 11,5 = 79p.


Luonne

Lyyli on tallimme muumimamma, loputtoman rauhallinen ja kaikille rajattoman ystävällinen. Lyyli onkin tallimme "lastenhoitaja", se asustelee pihatossa johon vieroitetut ja uudet nuoret ponimme tulevat. Tamma näyttää niille hyvää esimerkkiä antamalla ongelmitta ottaa itsensä kiinni, laittaa riimun ja taluttaa ulos portista. Kuljetuskoppiinkin nuoret suorastaan juoksevat hoitajansa perässä. Lyyli kestää pahimpiakin riekkujia, mutta asettaa kuitenkin rajat ja osaa näyttää hyvinkin häijyä naamaa tarpeen vaatiessa.

Myös varustaessa ja muuten hoitaessa Lyyli käyttäytyy mallioppilaan tavoin, kavioiden vuolun harjoitteluunkin se sopisi oikein hyvin kaveriksi. Ratsaille noustessa Lyyli seisoo paikallaan kuin tatti, eikä hätkähdä vaikka sinne tultaisiin jonkinlaisella vikellystyylillä. Myös oikeassa vikellyksessä Lyyli olisi varmasti mainio, mutta sen selkä on niin valitettavan kapea, ettei kovin moni siellä pysty temppuilemaan.

Ratsastaessa Lyyli menee erittäin paljon ratsastajan taitotason mukaan. Pienillä aloittelijoilla Lyyli on kyllä herkkä, mutta ei lähde kaahaamaan, ota nokkiinsa tai sähellä muuten omiaan sekä osaa korjata ratsastajan virheitä. Kokeneemmat ratsastajat saavat ponista liikettä irti aina helppo B-tasolle asti, mutta helppoon A:han ei tamman koordinaatiokyky enää riitä. Lyylin päälaji on tällä hetkellä valjakkoajo, jossa se tuo pisteet kotiin alimman tason eli noviisin luokissa tasaisella suorittamisella. Jonkin verran tamma korjaa tässäkin lajissa kuskin virheitä, mutta tekee niin tarkasti sen, mitä pyydetään, että ihan haaveilemalla ei radasta selviä. Kisapaikoilla Lyyli on aika lailla samanlainen kuin kotona, mutta saattaa jonkin verran jumitella jos joku toinen mukana olevista poneistamme alkaa hirnua sille.

Maastossa Lyyli käyttäytyy oikein asiallisesti, ja ohittaa autot sun muut vastaantulijat reagoimatta sen kummemmin. Tamma on maastossa myös rauhallinen, mutta saattaa joskus laukan yhteydessä intoutua pomppimaan. Yleensä Lyyli johtaa maastossa nuorten ponien letkoja.


Sukutaulu

 i. Llawr Dalldaw
 e. Emlyn Cafell
 ii. Glyn Daniel
 ie. Iol Gwenna
 ei. Awst Caius
 ee. Emlyn Vanora
 iii. Drywsone
 iie. Tuntematon
 iei. Elined Du
 iee. Gewnn Alarch
 eii. Glyn Caradock
 eie. Awst Mair
 eei. Erwyn Dee
 eee. Ol Buddug

i. Llawr Dallwaw oli rautiaanpäistärikkö, 114 senttimertiä korkea ori. Se kilpaili Englannissa useampaa lajia, ahkerimmin valjakkoajoa, ja sillä saralla ori pääsi mittelemään isoihinkin kisoihin. Llawr Dallwaw ei ollut mikään ihmeponi, mutta hyvän rakenteen ja luonteen sekä erikoisemman värin omaavana tulokset riittivät herättämään tammanomistajien kiinnostuksen. Ori sai vajaat kaksikymmentä jälkeläistä, joista kaikista tuli hyviä käyttöponeja omissa lajeissaan.

ii. Glyn Daniel oli mustankimo ori, säkäkorkeudeltaan 119 senttimetriä, ja luonteeltaan hurjan orin perikuva. Tästä syystä sitä ei kilpailuissa paljoa näkynyt, mutta muutamissa näyttelyissä sitä käytettiin ja hyvien arvostelujensa takia oria tarjottiin myös jalostukseen. Ainoat varsat tulivat omistajien tuttaville, koska vain nämä olivat nähneet orin hyvän ajettavuuden kotioloissa. Kaikkien onneksi varsat eivät perineet isänsä harmillista luonnetta, ja näkyviin jäi siten vain hyvät liikkeet ja kiitettävä rakenne.

ie. Iol Gwenna oli rautiaanpäistärikkö, erinomaisella työmotivaatiolla varustettu 114-senttinen tamma. Se kilpaili niin koulu- kuin esteratsastuksessa käyden siinä sivussa sekä näyttelyissä että niiden lomassa järjestetyissä ratsastusluokissa. Iol Gwenna myös menestyi jokaisella saralla, ja periytti tämän monilahjakkuutensa myös jälkeläisilleen.

e. Emlyn Cafell oli rautiaankimo tamma, jolta löytyi säkäkorkeutta vain 109 senttimetriä. Poni kävi elämänsä aikana muutamissa koulu- ja valjakkokisoissa, joista se onnistui saamaan muutaman ruusukkeenkin. Pääasiassa Emlyn Cafell vietti seuraponin elämää kotitallinsa isojen valjakkohevosten kanssa. Tammalla oli ihan kelvollinen rakenne, ja siispä sillä teetettiin yksi varsakin. Lyyli on Emlyn Cafellin ainoa jälkeläinen ja kuin kopio emästään, joskin enemmän liikettä omaavana.

ei. Awst Caius oli 115-senttimertiä korkea ruunikko ruuna, joka kilpaili ahkerasti koulu- ja esteratsastuksessa, tosin vain matalalla tasolla. Nuorena orina ollessaan se kävi muutamissa näyttelyissä ja sai ihan kelvolliset arvostelut. Ennen ruunaamistaan Awst Caius astui muutaman tamman, joista yksi oli Lyylin emänemä. Ponin kilpaura kesti aina ratsutuksesta yli 20 ikävuoteen, jolloin ponille ei löytynyt enää kilpailijaa. Eläkkeensä se on kyllä ansainnutkin.

ee. Emlyn Vanora oli rautiaankimo tamma, jolla oli säkäkorkeutta 111 senttimetriä. Emlyn Vanora kilpaili aktiivisesti valjakkoajoa sekä pari- että yksilövaljakkona, ja erityisesti ensiksi mainitussa luokassa pääsi hyvinkin isoihin kilpailuihin yhdessä poniparinsa kanssa. Ruusukkeita ja pokaaleja kertyi kaappien täydeltä. Emlyn Vanora ei käynyt kuin kerran näyttelyissä hakemassa rakennearvostelun, mutta muuten sen päivät kuluivat lomailun, varsojen ja valjakkoajon parissa.

 

Jälkeläiset

01.03.2017 | rtpäiskm ori | KW Caius | i. Monterrey Castle Willow

01.05.2017 | rtpäiskm tamma | KW Omelia | i. Quotidian Oscillate

05.08.2017 | km ori | KW Winslow | i. Monterrey Castle Willow


Hoitopäiväkirja

02.01.2018 Estetunti

Lyyli pääsi tänään muutaman muun ponimme kanssa hyppäämään, kun esteet olivat sopivasti valmennuksen jäljiltä kentällä. Tunti aloitettiin ravailemalla rennossa muodossa ympäri kenttää tehden paljon ympyröitä sekä siirtymiä askellajin sisällä, jotta ponit olisivat vetreinä, kuulolla ja takajalat aktiivisina. Kun tätä harjoitusta oli tehty huolellisesti molempiin suuntiin, saivat ratsastajat keräillä poneja hieman lyhyempään muotoon ja tulla jatkuvaa lävistäjäkuviota. Molemmilla lävistäjillä oli kaksi puomia, ja nämä neljä puomia muodostivat ikään kuin neliön. Puomien päät eivät kuitenkaan olleet kiinni toisistaan, vaan sen verran etäällä, että ponit saivat vaivatta mahdutettua yhden laukka-askeleen puomien väliin. Puomeja tultiin ensin ravissa, ja vasta hieman myöhemmin myös laukassa. Kun puomit mentiin laukassa, pyrittiin laukka vaihtamaan nopeasti ravin kautta puomin jälkeen, mikäli poni ei osannut sitä puomin päällä vaihtaa. Lyylin tapauksessa vaihto tapahtui aina ravin kautta.

Ratsukot saivat huilia vapain ohjin käynnissä sillä välin, kun nostelin puomisarjojen ensimmäiset puomit ristikoiksi ja jälkimmäiset noin 40-senttisiksi esteiksi, joista toinen oli pysty ja toinen okseri. Pysyimme edelleen jatkuvalla lävistäjäkuviolla, ja tehtävää tultiin aluksi kaikki yhtä aikaa, päädyssä sai tehdä tarvittaessa ympyröitä. Sarjoille tultiin ravissa, ristikolta nostettiin laukka, ja sarjan seuraavan osan päällä vaihdettiin laukka. Jonkin ajan kuluttua ristikot nostettiin pystyiksi, ja tehtävää alettiin tulla yksitellen kokonaan laukassa. Ensimmäisellä kierroksella esteet olivat 50-senttisiä, kaikkien tultua harjoituksen tämän korkuisena nostettiin esteet ensin 60 senttiin ja lopuksi jälkimmäiset esteet olivat 70 senttimetriä korkeita. Sitten ratsukot saivat ravailla loppuravit rennossa muodossa, mutta työskentelimme edelleen tehden hieman käyntisiirtymiä. Lyylin osalta tunti sujui hyvin, ja nuori ratsastajansa oli erittäin tyytyväinen ratsunsa suoritukseen.

- Omppu

 

12.01.2018 Koulutunti

Lyyli oli tänään vuokraajansa kanssa itse pitämälläni koulutunnilla tunnilla. Jo alkukäynneissä pyysin ratsastajia testaamaan, ovatko ponit kuulolla, ja heidän piti siis yrittää pysäyttää ratsunsa pelkällä istunnalla. Tarvittaessa ohjia sai ottaa avuksi, mutta annoimme ponien silti kävellä rennosti melko pitkät alkukäynnit. Pikku hiljaa keräiltiin ohjia, ja vielä siinäkin ratsukot saivat tehdä pysähdyksiä jos siltä tuntui. Ravissa aloitettiin melko rennossa muodossa, kuitenkin ponit hyvin tuntumalla ja takajalat matkassa. Päätyihin tehtiin isot ympyrät, ja pitkillä sivuilla tunnusteltiin ponien ja ratsastajien suoruutta. Kun ponit olivat lämmenneet hieman lisää, otettiin toiselle pitkälle sivulle lyhyt kokoaminen ja toiselle lisäys. Kun tehtävää oltiin tehty molempiin suuntiin, saivat ponit pikaisen kävely- ja kaulanvenytystauon. Pian otettiin kuitenkin lyhyt laukkaverkka, eli mentiin vain rennosti ympäri kenttää tehden päätyihin suuret pääty-ympyrät, ja pyrittiin vain saamaan ponit tarmokkaasti eteen. Sen jälkeen ratsukot saivat pidemmän huilin vapain ohjin käynnissä.

Seuraavaksi ratsukot tekivät pitkän sivun alkuun F-kirjaimeen kymmenen metrin voltin, lisäsivät ravia kaksi seuraavaa kirjainväliä hidastaen taas B-kirjaimen jälkeen harjoitusraviin. R-kirjaimeen tehtiin toinen voltti, ja pitkän sivun viimeinen kirjainväli mentiin mahdollisimman pientä ja koottua ravia. Lyylin ratsastaja sai olla hyvin hereillä tässä tehtävässä, jotta siirtymät ja voltit osuisivat kohdilleen, mutta hienosti ratsukko selviytyi tehtävästä. Toisella pitkällä sivulla annettiin ponien mennä rentoa ravia hieman pidemmällä ohjalla, ennen kuin niitä taas koottiin tehtävään tullessa. Vastaavaa harjoitusta tehtiin toiseenkin suuntaan. Tämän jälkeen otettiin laukkatyöskentelyä. Laukka nostettiin pitkälle sivulle kulman jälkeen B-kirjaimen kohdalta, tehtiin keskiympyrä ja siirrettiin seuraavalla lyhyellä sivulla raviin. Lopuksi ponit saivat mennä loppuravit.

- Omppu


Tämä on virtuaalihevonen. Kaikki sivujen materiaali on mielikuvituksen tuotetta, eikä kuvien poni liity sivulla oleviin tietoihin.

Tämä on virtuaalitalli. This is a SIM-game stable. Kaikki toiminta on mielikuvituksen tuotetta eivätkä kuvien ponit liity sivuilla esitettyihin tietoihin.

©2019 Coedwig Welsh - suntuubi.com